home

 

Mituri si legende scotiene

 

SCOTIA - MARELE CIRCUIT

cu INSULELE ORKNEY si INSULA SKYE din ARHIPELAGUL HEBRIDELOR INTERIOARE

 

Edinburgh - Dunfermline - Perth - Scone - Glamis - Aberdeen - Balmoral - Elgin - Clava Cairns - Inverness - Loch Ness - Dunrobin - Thurso - Insulele Orkney - Dornoch - Ulapool - Fort August - Fort William - Oban - Insula Skye - Eilean Donan - Stirling - Glasgow

 

Scotia este un tinut invaluit in mituri şi romantism, cu o istorie bogata şi unele dintre cele mai frumoase peisaje din lume, care amintesc despre un trecut plin de eroism, lupte ce işi fac auzit ecoul peste secole, iar castelele impunatoare par desprinse dintr-o straveche legenda intesata cu intrigi şi cavaleri in armura. Va invitam sa descoperiti peisajele salbatice ale tinuturilor inalte, Insulele Hebride cu celebra "inima neolitica" de la Orkney, faimoasele castele şi fortarete medievale care au stat la baza numeroaselor filme de succes, oraşele pline de viata precum Edinburgh, Aberdeen, Fort William şi Glasgow şi nu in ultimul rand sa va bucurati de ospitalitatea acestor oameni minunati, imbracati in kilt, care va vor indemna la un pahar de whisky, bautura lor traditionala.

 

Perioada: 15.07 - 25.07.2024

 

Ziua 1 / 15.07.2024: Bucureşti - Amsterdam - Edinburgh

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 05:00 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei KLM). Plecare spre Amsterdam cu compania KLM, zbor KL 1372 (07:00 / 08:55), de unde se va pleca spre Edinburgh cu zborul KL 927 (12:15 / 12:40). Odata ajunşi in Edinburgh, circuitul nostru va incepe "in forta", deoarece vom pleca spre Capela Rosslyn, devenita celebra in toata lumea datorita romanului Codul lui Da Vinci, de Dan Brown. Ne vor trebui doar cateva minute in biserica pentru a intelege de unde a aparut aceasta conspiratie, deoarece, din exterior, capela nu pare a fi un loc potrivit pentru a ascunde ceva valoros, fiind nu cu mult mai mare fata de o biserica de tara. Interiorul capelei da insa senzatia ca parca ar ascunde ceva misterios sub sculpturile care acopera peretii şi tavanul. Potrivit legendei, comoara Cavalerilor Templieri ar fi depozitata aici, intr-un loc secret, a carui intrare este mascata de un zid de piatra. De-a lungul timpului s-au facut diverse presupuneri despre aceasta comoara, unii sustinand ca aceasta este fie Sfantul Graal, fie sulurile sacre din timpul lui Hristos, fie un fragment din crucea pe care a murit Mantuitorul sau chiar capul Sau imbalsamat. in versiunea de film a Codului lui Da Vinci, profesorul care a intrat in Rosslyn Chapel se uita cu respect la zidurile aglomerate şi spune: "creştina, evreiasca, egipteana, masonica, pagana", bifand influentele prezente. Transfer pentru cazare in Edinburgh la Hotel Leonardo Royal Haymarket Edinburgh 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 16.07.2024: Edinburgh

Mic dejun. Zi dedicata vizitarii capitalei Scotiei, Edinburgh, una dintre cele mai frumoase aşezari din lume, cunoscuta şi sub numele de "Atena Nordului". Dimineata vom face un tur pietonal insotiti de ghidul local, vom vizita partea veche a oraşului, in care se afla Castelul Edinburgh, situat pe locul unei vechi fortarete din sec. al V-lea, unde vom putea admira bijuteriile coroanei scotiene şi "Stone of Destiny", in traducere Piatra Destinului, unde erau incoronati regii scotieni. in continuare vom ajunge in New Town, partea noua a oraşului situata la nord de Princess Street, un exemplu de planificare urbana din sec. al XVIII-lea, in contrast cu haosul medieval al oraşului vechi. Aceasta juxtapunere arhitecturala care intriga, nu este egalata de nici un alt oraş european. La est de New Town, Calton Hill este o excrescenta vulcanica, care ofera o privelişte superba asupra oraşului. in varful acestui deal vom vedea Observatorul, cu un dom in stil grecesc, Monumentul National, o copie neterminata a Panteonului din Atena, Monumentul Nelson şi Monumentul Burns. Dupa-amiaza timp liber pentru cumparaturi sau pentru explorarea individuala a oraşului. Se poate face o plimbare pe Princess Street, inima oraşului, una dintre cele mai agitate strazi din Europa sau se poate vizita Parlamentul, in prezent sediul judecatoriei, Biserica High Kirk of St. Giles, care are un turn sub forma de coroana, cu superba Capela Thistle sau Palatul Holyroodhouse, reşedinta oficiala a Majestatii Sale Regina, atunci cand se afla in Scotia. in stransa legatura cu Maria Stuart, regina scotienilor, cunoscuta prin tragicul sau sfarşit, Holyroodhouse ofera fascinante imagini din trecutul sau glorios. Tot aici se afla "Arthur's Seat", in traducere Tronul lui Arthur, sub forma unei stanci aflate in spatele Palatului Regal Holyroodhouse. Optional, seara scotiana cu cina. Ne vom bucura de muzica traditionala, cimpoi şi dansuri, antren, kilt şi haggis, preparat traditional scotian insotit neaparat de un pahar de whisky. Cazare in Edinburgh la Hotel Leonardo Royal Haymarket Edinburgh 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 17.07.2024: Edinburgh - Dunfermline - Perth - Scone - Glamis - Aberdeen

Mic dejun. Plecare spre Abatia Dunfermline, una dintre cele mai vechi aşezari din Scotia, fiind primul loc din istorie de inmormantare a monarhilor scotieni. Dunfermline reprezinta de fapt ramaşitele unei manastiri benedictine fondata in sec. al XI-lea de catre Regina Margareta, aici fiind inmormantat Regele Robert Bruce, cel care s-a luptat pentru dreptul Scotiei de a fi o natiune independenta. Complexul abatiei cuprinde şi ruinele unui palat construit de Regele James al VI-lea in sec. al XVI-lea, a carui sotie, Anna de Danemarca, l-a nascut in acest loc pe Charles I, ultimul monarh nascut in Scotia. in continuarea zilei ne vom continua traseul spre Perth, fosta capitala a Scotiei timp de cinci secole, care, cu arhitectura sa remarcabila, istoria bogata şi scena culturala vibranta, are multe de oferit vizitatorilor. Ne vom indrepta apoi spre Palatul Scone pentru a vizita locul unde se incoronau regii Scotiei, care adapostea odata "Stone of Destiny", fiind in prezent reşedinta contelui de Mansfield. in continuarea zilei vom vizita Castelul Glamis, casa dinastiei Lyon, locul unde a copilarit Regina Mama Elisabeta şi unde s-a nascut Printesa Margareta. De asemenea, acesta este cunoscut şi ca unul dintre cele mai bantuite castele din Marea Britanie, avand multe astfel de poveşti şi legende, care sunt vehiculate inca din sec. al XIX-lea. Dupa-amiaza ne vom deplasa spre Aberdeen, oraş situat pe coasta Marii Nordului, la gurile de varsare ale raurilor Dee şi Don, supranumit "Floarea Scotiei", datorita numeroaselor parcuri şi gradini şi "Oraşul de Argint", datorita pietrelor de culoare gri din care sunt construite cladirile vechi ale oraşului. Cazare in Aberdeen la Hotel Hilton Aberdeen Teca 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 18.07.2024: Aberdeen - Balmoral - Elgin - Clava Cairns - Inverness

Mic dejun. Itinerarul zilei ne va purta spre Inverness, un oraşel turistic, aflat la capatul canalului Caledonian. Pe parcursul drumului vom vizita Castelul Balmoral, reşedinta de vara a Familiei Regale Britanice inca din anul 1852, cand a fost cumparat de Printul Albert, sotul Reginei Victoria (vizita poate fi restrictionata in functie de programul monarhic). Optional, ne vom putea opri la una dintre faimoasele distilerii de whisky din Highlands, unde vom putea vedea şi intelege procesul de productie al acestei licori numite de celti "apa vietii" şi nu in ultimul rand vom degusta traditionalul whisky scotian. Ne vom continua traseul spre Elgin, unde vom vedea ruinele catedralei medievale, supranumita "lanterna nordului", in trecut una dintre cele mai mari şi impresionante din Scotia. Ultima oprire inainte de a ajunge la Inverness va fi la situl preistoric Clava Cairns, care cuprinde 3 morminte circulare datand din Epoca Bronzului (aprox. 4000 ani vechime). Cazare in Inverness la Hotel Courtyard by Marriott Inverness Airport 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 19.07.2024: Inverness - Loch Ness - Dunrobin - Thurso

Mic dejun. Dimineata vom porni spre legendarul Loch Ness, unul dintre cele mai faimoase lacuri din lume, al doilea ca marime din Scotia, cu o lungime de 37 km, o latime de 1 km şi o adancime de 230 m. Se spune ca in acest lac traieşte un animal acvatic misterios şi monstruos, care iese uneori la suprafata, denumit in limbaj popular "Monstrul din Loch Ness" sau pe scurt, Nessie. Mai multe persoane sustin ca l-au zarit, dar cercetarile care s-au facut nu au condus la niciun rezultat concludent. in continuarea zilei ne vom indrepta spre Thurso, insa pe parcurs vom vizita Castelul Dunrobin, unul dintre cele mai vechi castele din Scotia, fiind in acelaşi timp şi cel mai nordic castel, locuit de-a lungul secolelor de ducii de Sutherland. in gradinile castelului vom putea admira maiestria dresorilor de şoimi, o veche indeletnicire scotiana. Ne vom indrepta apoi spre Thurso, oraş-port situat in nordul Scotiei, in zona istorica Caithness, unde ne vom caza la Hotel The Weigh Inn 3* (sau similar 3*).

Ziua 6 / 20.07.2024: Thurso - Insulele Orkney - Dornoch

Mic dejun. Dimineata ne vom indrepta spre portul de unde vom imbarca pe ferryboat-ul care ne va duce in Insulele Orkney. Vom ajunge la Stromness, al doilea oraş ca marime din Orkney, unde vom vizita Skara Brae, un sit vechi de 5.000 de ani, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind unul dintre cele 4 situri care alcatuiesc "inima neolitica Orkney", alaturi de Maeshowe, Pietrele de la Stenness şi Inelul de Brodgar. Mai vechi decat Stonehenge sau Marile Piramide, situl a fost supranumit "Pompeiul Scotiei", datorita bunei sale conservari. Descoperit in urma unei furtuni in anul 1850, situl ne va dezvalui o imagine impresionanta a vietii stramoşilor noştri, structurile din acest sat semi-subteran fiind intr-o stare excelenta. in continuare vom face o vizita al premiatei fabrici de bere Orkney, renumita pentru berea neagra Dark Island, dupa care vom vizita celelalte monumente preistorice-britanice importante de pe insula şi anume Inelul de Brodgar şi Pietrele de la Stenness. Acestea au fost construite cu mai bine de 4.500 de ani in urma, reprezentand cercuri ceremoniale din pietre inalte, spectaculoase, in jurul acestora fiind dispuse cel putin 13 movile funerare preistorice. intoarcere cu ferryboat-ul pentru cazare in Dornoch la Hotel Dornoch Castle 3* (sau similar 3*).

Ziua 7 / 21.07.2024: Dornoch - Ulapool - Fort Augustus - Fort William - Oban

Mic dejun. in aceasta zi vom parcurge unul dintre cele mai frumoase drumuri panoramice din lume, care ne va duce de pe coasta de est a Scotiei pe coasta de vest prin mijlocul zonei muntoase cunoscuta sub numele de Highlands. Vom ajunge in oraşul-port Ulapool, descris ca un paradis in aer liber cu "sclipire scandinava in timpul iernii si stil canadian in timpul verii", fiind inscris in top 10 destinatii in aer liber din Marea Britanie. Vom face turul panoramic al acestui oraş fondat de catre societatea britanica a pescuitului in anul 1788, dupa care ne vom indrepta spre orasele aflate pe malurile lacurilor care formeaza Canalul Caledonian, respectiv Fort Augustus, pe malul lacului Loch Ness si Fort William, localitate situata la poalele celui mai inalt munte din Scotia, Ben Nevis, pe malul lacului Loch Linnhe, unde vom face un scurt tur panoramic de oraş. Sosire in Oban pentru cina si cazare la Hotel Muthu Alexandra 3* (sau similar 3*).

Ziua 8 / 22.07.2024: Oban - Insula Skye - Eilean Donan - Oban

Mic dejun. Plecare spre Kyle of Lochalsh, poarta de intrare a insulei Skye, unde insotiti de ghidul local vom porni in vizitarea insulei, care face parte din Arhipelagul Hebridelor Interioare. Vom face turul insulei renumita pentru frumusetea naturala, istoria şi fauna salbatica, mentionate in poeme şi cantece ca Eilean Cheo sau Insula incetoşata. Potrivit celebrei publicatii National Geographic, insula se afla pe locul al patrulea in topul celor mai frumoase insule din lume, numarandu-se printre preferatele turiştilor datorita peisajului de vis creat de formatiunile de roca ciudate şi de plajele nesfarşite. Populatia insulei este foarte mica, dar cu traditii stravechi, care dateaza inca din Epoca de Piatra, fiind dominata in principal de 2 clanuri, MacLeod şi Donald. Vom face de asemenea un tur panoramic in Portree, capitala insulei, dupa care vom traversa podul care leaga Insula Skye de uscat, indreptandu-ne spre Oban. Pe parcursul drumului vom vizita magnificul Castel Eilean Donan, una dintre cele mai reprezentative imagini scotiene, vazut adesea in filme şi recunoscut in intreaga lume pentru frumusetea sa. Construit in sec. al XIII-lea şi restaurat mai tarziu, in sec. al XX-lea, castelul impunator de piatra situat strategic pe o mica insula, cu vedere la Insula Skye, se incadreaza perfect in regiunea in care se afla şi anume in Parcul National Kintail, poarta vestica de intrare in Highlands (tinuturile inalte). Cina si cazare in Oban la Hotel Muthu Alexandra 3* (sau similar 3*).

Ziua 9 / 23.07.2024: Oban - Stirling - Glasgow

Mic dejun. in aceasta zi ne vom indrepta spre Castelul Stirling, situat in oraşul cu acelaşi nume, unul dintre cele mai importante castele din Scotia, atat din punct de vedere arhitectural, cat şi din punct de vedere istoric. Una dintre reşedintele preferate ale monarhilor tarii, cu precadere a celor din dinastia Stuart, castelul se inalta pe un perete de stanca vulcanica şi aminteşte de eroul national William Wallace, personajul principal al celebrului film Braveheart. Toata zona care include gradinile, Capela Regala sau Marea Sala, Palatul Regal sau Cladirea Veche a Regelui, pare desprinsa din Evul Mediu. Plecare apoi spre Glasgow, considerat a fi cel mai popular oraş scotian, situat pe malurile raului Clyde, cel mai mare centru industrial al tarii, inima culturii şi civilizatiei scotiene, un oraş viu, pasional chiar, cu o atmosfera unica care ne va incanta. insotiti de ghidul local, vom face un tur panoramic de oraş, care va include partea medievala cu Catedrala St. Mungo din sec. al XII-lea, singura catedrala medievala scotiana care a scapat de distrugere in timpul lui Henric al VIII-lea. Vom avea prilejul de a admira şi colectia Burrell, cea mai frumoasa colectie individuala de arta şi artefacte din Scotia, cu peste 9.000 de exponate, ce a apartinut industriaşului Sir William Burrell, care a donat-o oraşului sau natal in anul 1944. Cazare in Glasgow la Hotel Voco Grand Central Centre 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 24.07.2024: Glasgow - Amsterdam - Bucureşti

Mic dejun. Timp liber pentru activitati individuale pana la ora transferului la aeroport pentru plecarea spre Amsterdam cu compania KLM, zbor KL 1476 (16:55 / 19:30), de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul KL 1379 (20:55 / 00:35).

Ziua 11 / 25.07.2024: Bucureşti

Sosire la Bucuresti la ora 00:35.

 

TARIF: 2590 EURO / loc in camera dubla; Supliment single: 870 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pt. un grup minim de 25 turisti; pt. 20-24 turişti, tariful se va majora cu 160 euro/pers.)

 

IMPORTANT:

Deoarece in Marea Britanie platile trebuie facute in moneda nationala, GBP (lire), TARIFUL ESTE CALCULAT PE BAZA URMATORULUI CURS: 1 GBP = 1,15 EURO; eventualele modificari de curs se vor aplica la momentul ultimei plati şi vor putea afecta tariful final in ambele sensuri

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport continental cu avionul pe rutele: Bucureşti - Amsterdam - Edinburgh şi Glasgow - Amsterdam - Bucureşti cu compania KLM

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile continentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti

- 9 nopti cazare in hoteluri de 4* şi 3*

- mesele mentionate in program: 9 mic dejunuri si 2 cine

- transferurile, tururile, excursiile mentionate in program

- traversarile cu ferryboat

- turul oraşului Edinburgh cu ghid local

- excursie de 1 zi in Insulele Orkney

- vizitarea Insulei Skye

- turul oraşului Glasgow cu ghid local

- taxe parcare, taxe de autostrada, poduri, tunele etc.

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

TARIFUL NU INCLUDE:

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- bacşişuri: 50 euro/pers. pentru ghizi şi şoferi, mai putin pt. bagajişti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacşişurile nu se refera şi la excursiile optionale

- taxele de intrare la obiectivele turistice (catedrale, castele, altele) mentionate in program

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de 20 participanti, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local:

  • cina cu spectacol scotian in Edinburgh: aprox. 85 gbp/pers. (se achita la fata locului)
  • vizitarea distileriei de whisky cu degustarea traditionalului whisky scotian: aprox. 15 gbp/pers. (se achita la fata locului)

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- PASAPORTUL valabil cel putin 6 luni de la data incheierii calatoriei

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>